Autor/autori: Dominika Marasová

Vieme, že fluoresceín je syntetická látka vo forme prášku, ktorá je rozpustná vo vode a alkohole. Používa sa ako 10-20% injekčný roztok na angiografiu (ciev retiny,dúhovky,nádorov). Má podobné vlastnosti ako luminol. Typické sfarbenie luminolu je modré a fluoresceínu zase zelené alebo žlté. Cieľom môjho projektu je najjednoduchšie zisťovanie antioxidačných účinkov ovocia a zeleniny pomocou fluoresceínu. Ovocie/zelenina bola zaliata destilovanou vodou po dobu 3dní, potom som ich pridala do fluoresceínu. Z vopred pripravených extraktov (9) z rôznych druhov ovocia a zeleniny, a následným pridaním do roztoku fluoresceínu som zistila, že čím slabšie bolo žiarenie s daným extraktom, tým malo ovocie resp. zelenina viac antioxidačných látok. Pri zelenine bolo žiarenie takmer rovnaké ako mal referenčný roztok fluoresceínu, najslabšie žiarenie bolo pri citrusoch (pomaranč, pomelo, mandarínka). Je to spôsobené vitamínom C, ktorý obsahujú, a ten je silným antioxidantom. Primárnou funkciou antioxidantov je, že chránia naše telo pred voľnými radikálmi, ktoré môžu vznikať z nezdravej stravy, stresu atď. Došla som k záveru, že antioxidanty majú tzv.“zhášací“ efekt.