Autor/autori: Emma Tomašová, Denisa Tomašovová

Liečebné účinky zázvoru sa využívajú už stáročia proti zápalom,chrípke či menštruačným bolestiam.V tomto projekte sme zisťovali exprerimentálnou cestou jeho účinky na žIvé organizmy a antioxidačné účinky. Predpokladali sa jeho priaznivé antioxidačné účinky a redukčný vplyv na mikroorganizmy. Z čerstvého nastrúhaného zázvoru sme vyrobili extrakt v štyroch rôznych látkach. V olivovom oleji, destilivanej vode, 38% alkohole a v slnečnicovom oleji. Pozorovali sme počet mikroorganizmov pred pridaním extraktov a po pridaní. Naša hypotéza o redukovaní počtu mikroorganiznov po pridaní extraktu bola správna. Ďalej náš výskum pokračoval v dokazovaní antioxidačných účinkov týchto zázvorových extraktov. Pozorovali sme zmeny v roztoku modrej skalice po ich pridaní. Exprerimentálne výsledky boli však nejasné,takže sa pomocou zahrievania overila prítomnosť medi v roztoku modrej skalice zmenou farby roztoku. Týmto experimentom bola naša hypotéza potvrdená.